26. 4. 2022

Stanovisko ZO VOS CATRIN k návrhu PřF na dělení majetku ze dne 25. 4. 2022

pozn: toto stanovisko bylo zasláno panu řediteli CATRIN, panu rektorovi UP, panu prorektorovi Malackovi, paní prorektorce Plíhalové, paní kvestorce UP, panu předsedovi AS UP, panu předsedovi VOS a panu předsedovi KOR UP.

Dne 24. 5. 2022 byl ZO VOS CATRIN doručen na vědomí nový návrh Přírodovědecké fakulty (PřF) na rozdělení užívání movitého i nemovitého majetku UP mezi pracoviště PřF a CATRIN. Návrh (text návrhu, nákres dělení budovy G) i nadále počítá s tím, že by PřF měla plně využívat budovy F2 a H, což by fakticky znamenalo vystěhování cca 50 zaměstnanců CATRIN „na ulici“. K tomu navíc nově PřF nárokuje dalších 12 pracoven v budově G. To spolu s původním požadavkem představuje vystěhování „na ulici“ dalších cca 50 zaměstnanců CATRIN. Návrh PřF tak představuje přímé ohrožení asi 100 pracovních míst a přitom není vůbec jasné, proč PřF pracovny nárokuje a kým je plánuje obsadit – což není zřejmé ani z textu návrhu. Stejně je tomu tak i u laboratoří, kdy PřF i nadále nárokuje drtivou většinu laboratorních prostor, které dosud nevyužívala, do svého výhradního užívání. Návrh PřF tak představuje přímé ohrožení pracovních podmínek většiny zaměstnanců CATRIN. Návrh navíc vykazuje znaky toho, že navrhovatel budovu nezná a nechápe její uspořádání [1].

Je hlavním cílem stavět zdi mezi zaměstnanci UP?

Za mimořádně alarmující považujeme to, jakým způsobem návrh akcentuje potřebu stavět mezi zaměstnance UP zdi. Nerozumíme této potřebě segregace zaměstnanců CATRIN ze strany PřF a zajisté toto nemůže být vnímáno jako snaha o spolupráci a urovnání napjaté atmosféry. Naopak toto působí jako snaha zabránit jakékoliv spolupráci za každou cenu a dle našeho názoru se tak PřF sama definuje jako konkurent CATRIN, což je v přímém rozporu s myšlenkou integrace vědeckých kapacit, otevřenosti a spolupráce. Přitom nám není známo, že by mezi samotnými zaměstnanci byly problémy a tam, kde fungovala spolupráce dříve, funguje i nadále. Připomeňme, že na úrovní zaměstnanců je většina otázek již dávno vyřešena a ti se na svém dalším vzájemném fungování obvykle bez problémů snadno dohodli. Návrh PřF tak svou logikou jde i proti dohodám samotných zaměstnanců na „obou stranách“, a o to více je tak pro nás nepochopitelný. Za připomenutí stojí také fakt, že se zaměstnanci CATRIN ochotně podílejí na výuce na PřF, a to dokonce i v situaci, kdy jim PřF vytrvale odmítá přiznat statut akademického pracovníka. Mezi akademickými a neakademickými pracovníky vnímáme silnou nerovnoprávnost a návrh PřF ji ještě zdůrazňuje. Fakt, že PřF požaduje vybudování zdí mezi zaměstnanci CATRIN a zaměstnanci PřF na náklady rektorátu ani nezaslouží komentář.

Zachovejme pracovní podmínky všech zaměstnanců UP!

Jako odborová organizace dlouhodobě prosazujeme, aby byl zachován současný stav užívání a stejně, jako AS UP požadujeme zachování pracovních podmínek všech zaměstnanců. Návrh PřF bohužel obsahuje faktické chyby a současně představuje přímé ohrožení pracovních podmínek většiny zaměstnanců CATRIN, přičemž asi 100 z nich plánuje „vystěhovat na ulici“. Smyslem a posláním odborové organizace je ochrana zaměstnanců a jejich pracovních podmínek, a proto i při nejlepší vůli – s ohledem na výše uvedené – považujeme tento návrh za zcela neakceptovatelný a upozorňujeme na riziko vysokých finančních škod pro UP.

Výbor ZO VOS CATRIN se seznámil s návrhem PřF na dělení movitého a nemovitého majetku ze dne 25. 4. 2022 a přijal k němu následující usnesení:

  1. Výbor ZO VOS CATRIN s politováním konstatuje, že nevidí ze strany PřF žádnou snahu o takové řešení, které by zachovalo pracovní podmínky všech zaměstnanců UP a vyjadřuje znepokojení nad opakovanými návrhy, které oprávněné potřeby zaměstnanců nerespektují.
  2. Výbor ZO VOS CATRIN konstatuje, že případná realizace návrhu PřF by bezprostředně ohrozila asi 100 pracovních míst (pro umístění zaměstnanců neexistují náhradní prostory, a museli by tak být zřejmě dle zákona převedeni do režimu „překážky na straně zaměstnavatele“).
  3. Výbor ZO VOS CATRIN konstatuje, že případná realizace návrhu PřF by také měla významný dopad na pracovní podmínky zbylých zaměstnanců organizačně řazených na CATRIN a fakticky by vedla k rychlé paralýze fungování a následně zřejmě až k likvidaci CATRIN.
  4. Výbor ZO VOS CATRIN považuje snahu a důraz na segregaci zaměstnanců CATRIN za neakceptovatelnou, nemorální a v rozporu s principy kolegiality a vzájemné spolupráce. Vyzývá proto všechny zúčastněné strany, aby takové návrhy nepředkládaly, případně aby je důrazně odmítaly.
  5. Výbor ZO VOS CATRIN návrh PřF považuje, s ohledem na mimořádná rizika pro zaměstnance, za neakceptovatelný a požaduje od vedení CATRIN jeho odmítnutí.
  6. Důrazně upozorňujeme vedení CATRIN a vedení UP na vysoké riziko vzniku finančních škod v řádu vysokých milionů Kč (jen převedení zaměstnanců na překážku by představovalo přímou škodu v milionech Kč za každý měsíc trvání tohoto stavu).

[1] Návrh Přf obsahuje celou řadu faktických chyb a chybných argumentů. PřF si například nárokuje do výhradního užívání technickou místnost č. 1.10, přičemž zde je umístěna kritická technická infrastruktura pro laboratoř 1.09, kterou navrhuje do užívání CATRIN. Dále například PřF argumentuje tím, že je nutné zajistit nerušený provoz certifikované laboratoře R-lab, přičemž toto je bezproblémově zajištěno již řadu let a nikdo, kromě autorizovaných osob sem nemá přístup. Dále PřF v návrhu nezohledňuje technickou vybavenost laboratoří, argumentuje pracovišti, která v prostorách zmíněných budov nikdy nepůsobila, nebo mají své působení již dávno vyřešeno, a takto by se dalo pokračovat. Protože tyto skutečnosti jsou obecně známé většině zaměstnanců, kteří se zde pohybují, lze se domnívat, že byl návrh PřF sestaven chybně, bez znalostí skutečného stavu, nebo v horším případě zcela vědomě účelově s cílem likvidace CATRIN.